Nieuwsbrief juli 2018

Lieve vrijwilligers, donateurs en belangstellenden,

Allereerst willen wij iedereen hartelijk bedanken voor hun inzet en enthousiasme. Het is hartverwarmend om te ervaren hoeveel mensen er meehelpen aan het creëren van De Groene Oase. In deze brief informeren wij jullie graag over wat er tot nu toe is gedaan en wat er dit jaar nog gaat gebeuren.

Overlijden oprichter ‘De Groene Oase’

Voordat we hiertoe overgaan, willen we even stilstaan bij het overlijden van Sjaak van der Woude, de oprichter van De Groene Oase. Sjaak is tot ons grote verdriet na een kort ziektebed overleden. Sjaak was de drijvende kracht achter de oase; zonder hem zou er geen oase zijn. Ter ere van hem zijn een aantal bomen geplant. Bij de ingang van de oase staat bijvoorbeeld een eik en in het centrum van de oase een lindeboom.Het was de droom van Sjaak om in samenwerking met iedereen die dit wilde een “Hemelse” tuin te creëren. Dat deze droom veel mensen aanspreekt merken wij aan de vele enthousiaste reacties die we krijgen, zowel via social media als persoonlijk. Samen met jullie gaan wij daarom deze droom waarmaken.

Wat er is tot nu toe gedaan?

Stond 2017 nog in het teken van de oprichting en het ontwerpen van De Groene Oase, in 2018 is gestart met de realisatie hiervan. Van een afstandje lijkt het misschien of er niet veel is gebeurd, maar wie er is geweest ziet de eerste vorderingen al. Met maar liefst meer dan 70 vrijwilligers zijn we actief geweest en hebben we het volgende gedaan:

 • 8 en 9 maart: dankzij crowdfunding, Staatsbosbeheer en Yves Rocher hebben we ruim 60 fruitbomen op het zuidelijke deel van de oase geplant. Daarnaast hebben we meer dan 1000 bomen en struiken geplant als windsingel op het noordelijke en zuidelijke deel van de oase.
 • 21 april: bloemzaden gestrooid ten behoeve van de bijen en vlinders. April/mei: vergunningen aangevraagd voor het graven van de paddenpoel en oeverrand.Mei: De Groene Oase maakt nu deel uit van recreatieschap Geestmerambacht.
 • 12 juni: hoera! Vanaf nu kun je bij hoge nood je terugtrekken op het door Martin Uijldert gemaakte eco-toilet. Hij ziet er niet alleen leuk uit. Hij zit echt lekker 😉
 • 21 juni: werkbezoek van de medewerkers van Landschap Noord-Holland. Ze zijn enthousiast over ons initiatief en hebben ons nog meer tips gegeven om er iets prachtigs van te maken.
 • 25 juni: Thijs van Leeuwen heeft bijenkasten en vier bijenvolken naar de oase gebracht en hij heeft samen met zijn kinderen Phacelia (bijen zijn er gek op) rond de parkeerplaats gestrooid.
 • Juni: met dank aan Hillebrand van de provincie Noord-Holland en aannemingsbedrijf van Gelder kun je vanaf heden via een afrit op je fiets of auto bij de ingang van de oase parkeren.
 • 1 juli: voedselbos bouwer Johan Lensink heeft samen met vrijwilliger Gerard Bay De Groene Oase voor iedereen toegankelijk gemaakt door looppaden te maaien.

Wat gaat er dit jaar nog gebeuren?

 • 15 juli: bijenhotels bouwen en berenklauw afsteken/afdekken.
 • 23 september: Burendag. Rondleiding, bramen plukken, struiken planten en wegwijzers maken.
 • September: graven van de paddenpoel op het noordelijk perceel en oeverrand van het zuidelijk perceel.
 • Najaar: aanleg van een zebrapad tussen noordelijk en zuidelijk perceel.
 • 11 november: Informatiebijeenkomst en crowdfunding.
  Nieuwe website.
 • Ontwikkelen van een digitalenieuwsbrief.
 • Brainstorm en uitwerkingsplan 2019 voor de inrichting van het zuidelijkperceel.
 • Ontwikkeling van educatieveactiviteiten voor 2019

Cursussen aangeboden/werkbijen gezocht

Wil je leren omgaan met de zeis, motorzaag of eenassige bosmaaier? En ben je bereid om met die kennis ons een handje te helpen? Dan zijn wij op zoek naar jou! Landschap Noord-Holland biedt regelmatig cursussen aan. Heb je interesse, neem dan gerust contact met ons op. Samen kunnen we dan kijken wat de mogelijkheden zijn.

Tot slot

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Volg dan ‘Stichting De Groene Oase Koedijk’ op Facebook, Instagram of Twitter. Hier worden regelmatig de laatste weetjes en nieuwtjes gepost. We wensen jullie een heel fijne zomervakantie toe en hopen jullie daarna allemaal snel weer te zien!

Altijd als eerst op de hoogte via Facebook!