Wind en water

Gezien de eigenschappen en historie van dit perceel komen twee aspecten sterk naar voren: wind en water. Deze oer-Hollandse elementen zijn dan ook als basis genomen voor het ontwerp.

Het hart van de Oase

Dit ontwerp houdt rekening met een centrale plek. Het hart van de oase ,waar ook ruimte is voor wilde natuur, voor ontmoeting, verbinding en educatie. Deze centrale plek staat symbolisch gezien gelijk aan het menselijke hart. Het gehele ontwerp staat hierdoor in het teken van gezondheid, lucht, water en refl ectie. Dit terwijl er een groot deel van de ruimte is ingeruimd voor ‘wildernis’.

 

Expeditie

De routing in het terrein nodigt uit om op expeditie te gaan in de wilde natuur, door het voedselbos, de fruittuin en langs het water. Een tocht vol beleving en avontuur. De beleving begint bij de ademhaling; de binnenkomst. Het pad brengt je langs de verbindende plek: het hart. Beide longen hebben een andere invulling; de zuidelijke long, zal een plek zijn voor samenkomst, verbinding en ontwikkeling (educatie). De noordelijke helft is een plek voor ontdekking en avontuur.

 

Zonering

Binnen het brede concept is gekozen om het totale perceel in te delen in zones. Deze zones worden verder ingericht naar functie en dus type activiteiten. De rust-, of ontmoetingsplek, heeft bijvoorbeeld een belangrijke ontvangstfunctie. Beschutting, esthetiek en tegelijkertijd openheid qua zichtlijnen, bepalen daarmee de ontwerp-insteek voor deze zone.